Buitenkraan afsluiten voor de vorstperiode

buitenkraan-afsluiten-voor-de-vorstperiode

Heb jij de buitenkraan al afgesloten? Zodra de vorstperiode eraan zit te komen is het de hoogste tijd om je buitenkraan af te sluiten. Het is verstandig om ook zogenoemde vorstbestendige buitenkranen af te sluiten.

Voorkom onnodige lekkage door vorst

Door jouw buitenkraan voor de vorstperiode af te sluiten, voorkom je ernstige lekkages. De waterleiding kan namelijk scheuren bij strenge vorst, de solderingen aan het leidingwerk kunnen spontaan losspringen en het binnenwerk van de buitenkraan kan kapot gaan. Deze onnodige lekkages merk je direct zodra het weer gaat dooien.

Waar vind je de stopkraan om de buitenkraan af te sluiten?

De meeste stopkranen om de buitenkraan af te sluiten, bevinden zich in de kruipruimte, de meterkast of aan een binnenmuur vlak achter de buitenkraan. Bij oudere woningen zie je ze zelfs nog wel eens buiten in de tuin, onder de grond in een betonnen putje.

Omdat de stopkranen zelden of slechts een keer per jaar gebruikt worden, wil er nog wel eens een corrosie laag optreden, waardoor de kraan moeilijk dicht gaat. Voor dat je de kraan dicht gaat draaien, is het verstandig om een beetje kraanvet op het draaiende deel aan te brengen.

Voorbeeld van de stopkraan binnen in een meterkast.

Zodra je de stopkraan dicht gedraaid hebt, is het van belang om de buitenkraan open te draaien, zodat er geen water meer in de kraan en het leidingwerk achterblijft.

Vorstbestendige buitenkranen afsluiten

Dit geldt ook voor de vorstbestendige buitenkranen. Wij zien in de praktijk te vaak, dat water en vocht door de vorst, deze duurdere kranen ook onnodig veel schade kunnen toebrengen. Water en vocht zetten namelijk uit als het vriest. Bij langdurige vorst is de kans groot dat ook hier het leidingwerk en de kraan kapot kan vriezen.

Tip: Sluit nooit de waterkraan af als de kraan reeds is bevroren.

Mocht je onverhoopt toch nog tegen problemen aanlopen tijdens het afsluiten van je buitenkraan, neem dan gerust contact met ons op. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *