Houtreparatie aan een serre

houtreparatie-aan-een-serre-1

Met enige regelmaat krijgen wij de opdracht om een houtreparatie uit te voeren aan een serre. Vaak is het dak van de serre onderhevig aan lekkage, waardoor het regenwater via de stijl van het houtwerk naar buiten druppelt. Er kan wel een jaar en soms jaren overheen gaan, voordat men dit ontdekt.

Oplossingen voor houtreparatie

De makkelijkste oplossing is om het rotte hout weg te steken met een beitel, het hout impregneren en vervolgens dicht te plamuren met een twee componenten plamuur. Onze aanpak is iets anders. Wij zagen het rotte hout helemaal weg en bouwen het houtwerk modulair weer in oorspronkelijke staat.

houtreparatie-aan-een-serre-2

Hiervoor gebruiken wij watervast multiplex, dat wij ter plekke op maat kunnen zagen. De reparatie plankjes, kunnen wij dan ook schuren en in de sneldrogende grondverf zetten. En dan kan het bouwen beginnen.

houtreparatie-aan-een-serre-3

Monteren

Het monteren van het nieuwe serre hout, gaat met siliconenkit en roestvrij stalen schroeven. De plankjes worden eerst voorgeboord en verzinkt. Het voorboren en verzinken is nodig, zodat het hout niet gaat splijten tijdens het vastschroeven. Door het verzinken, vallen de schroefkoppen ook mooi onder het hout. Door siliconenkit te gebruiken tussen de houten delen, voorkom je dat er later nog vocht achter kan komen. De roestvrij stalen schroeven, zorgen ervoor dat er geen roestvorming kan optreden.

Uitdaging

De uitdaging bij deze houtreparatie is absoluut de nauwe werkruimte tussen de geleiders van de rolluiken. Maar zoals je op de foto’s kunt zien is het prima gelukt.

houtreparatie-aan-een-serre-4

Het is natuurlijk ook belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken. In deze situatie is de dakbedekking van de serre al eerder vervangen en niet meer onderhevig aan lekkage. Maar door de lekkage is er een serieus vochtprobleem ontstaan, waardoor het hout toch is gaan rotten aan de onderkant. Als vocht niet kan ontsnappen of als hout onderhevig is aan langdurige vocht problematiek is houtrot niet meer uit te sluiten.

Hoe is de conditie van het houtwerk van jouw serre? Mocht je hierover vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *